cofnij do listy przepisów

Ośmiornica "po galicyjsku"

Składniki:
- opakowanie Gotowanych ramion ośmiornicy 250g od Pescanova
- kilkanaście malutkich młodych ziemniaków
- kilka listków świeżego tymianku
- łodyżkę naci pietruszki
- liść laurowy
- ząbek czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka wędzonej papryki 
- sól morska
- oliwa z oliwek
- cytryna
 


Ponieważ ośmiornicę jest już ugotowane wystarczy ją jedynie rozmrozić, delikatnie opłukać, osuszyć a następnie zamarynować z oliwą oraz dodatkiem posiekanego czosnku, papryki i liścia laurowego. Następnie wrzucamy ośmiornicę na rozgrzaną patelnię na 1-2 min., zdejmujemy z ognia i pozwalamy trochę "odpocząć".
Młode dośc małe ziemniaki, przekrojone na kilka kawałków gotujemy do miękkości, a następnie polewamy oliwą i oprószamy posiekanymi ziołami. 
Na koniec łączymy oba składniki dania i podajemy z kawałkami cytryny.

Smacznego !

(przepis pochodzi z naszego bloga)