Składniki:
1 opakowanie "Filetów z miruny naturalnych AMAREL 500G", 40 g ziemniaków, 2 jabłka, ½ szalotki, 60 g orzechów włoskich, 1 łyżeczka octu winnego, 20 ml śmietanki 12%, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować i przygotować puree z dodatkiem śmietanki. Filety z miruny rozmrozić, przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju przez ok. 3 minuty, następnie dodać niedobrane, podzielone na ćwiartki jabłka oraz drobno posiekaną cebulę i smażyć jeszcze przez ok. 3 min. Zdjąć z ognia i dodać łyżeczkę octu winnego. Puree ziemniaczane oraz całą zawartość patelni ułożyć warstwami w żaroodpornym naczyniu. Posypać wszystko drobno posiekanymi orzechami i umieścić w piekarniku na 15 min. w temperaturze 220 °C.