cofnij do listy przepisów

Filety z czarniaka zapiekane z krewetkami

Składniki:

1 opak. - „Filety z ryb dorszowatych czarniak PESCANOVA 350g”, 1 opak. - „Krewetki gotowane duże  PESCANOVA 220g”, 2-3 ząbki czosnku, dwie średniej wielkości marchewki, 50 ml białego, wytrawnego wina, sok z jednej cytryny, ok. 125 ml śmietanki 30%, ok. 100g masła, ok. 100g tartego żółtego sera, natka pietruszki, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Krewetki rozmrozić, opłukać pod zimną wodą. Filety rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w osolonej marynacie zrobionej z wina, soku z cytryny oraz rozdrobnionego czosnku na ok. 45 minut. Następnie przełożyć do dobrze natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego, popieprzyć i ułożyć po jednej krewetce na każdy kawałek fileta. Całość posypać tartym serem a następnie polać śmietanką. Zapiekać przez ok. 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200o C. Podawać z gotowanymi warzywami.