cofnij do listy przepisów

Speghetti z owocami morza

Składniki:

dla 2-4 osób:

Mieszanka owoców morza PESCANOVA 300g, makaron do spaghetti ok. 300g, 1-3 ząbki czosnku, 3-4 pomidory obrane ze skórki (lub 1 puszka pomidorów bez skórki), oliwa lub olej do smażenia, 100 ml białego, wytrawnego wina, 3-4 gałązki selera naciowego, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jeden ząbek czosku drobno posiekać (lub wycisnąć) i podsmażyć na oliwie w odpowiedniej wielkości garnku lub dużej patelni. Jednocześnie w osolonej wodzie gotujemy makaron, nieco krócej niż sugeruje producent (makaron zostanie jeszcze dogotowany) nie płuczemy wodą, skrapiany delikatnie oliwą, mieszamy i odstawiamy na chwile. Do podsmażonego czosnku dodajemy pokrojone pomidory oraz seler naciowy i dusimy pod przykryciem przez ok. 5-6 min. Nastęnie dodajemy mieszankę owoców morza (bez rozmrażania), wino, ewentualnie 1-2 ząbki czosnku (pokrojone w większe kawałki !), solimy i pieprzymy do smaku, dusimy razem przez kolejne 10 min. aż powstały sos nieco się zredukuje. Dodajemy makaron, dokłanie mieszamy i dusimy wszystko razem przez 5 minut. Podajemy na gorąco posypane posiekaną natkę pietruszki.