cofnij do listy przepisów

Smażone filety z miruny podane z ziemniakami oraz fasolką szparagową

Składniki:

- opakowanie Filetów z miruny z/sk 500g Pescanova
- 3 duże kurze jajka
- sól, świeżo zmielony pieprz
- olej

dodatki:
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- pęczek młodego koperku
- 2 spore garście fasolki szparagowej
- masło

Sposób przygotowania:

Dokładnie myjemy i skrobiemy młode ziemniaki, które następnie gotujemy w osolonej wodzie. Fasolkę pozbawiamy łykowatych, twardych końcówek i również gotujemy w osolonej wodzie do uzyskania odpowiedniej miękkości. 
Mirunę, uprzednio rozmrożoną płuczemy delikatnie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jajka wbijamy do głębokiego talerza i rozbijamy lekko widelcem. Solimy i pieprzymy jajeczną masę, zupełnie, jakbyśmy mieli usmażyć ją w formie omletu, zanurzamy w niej płaty ryby, tak by były obficie pokryte jajkiem. Smażymy w rozgrzanym oleju. 
Usmażoną rybę możemy posypać posiekanym drobno szczypiorkiem, ziemniaczki - koniecznie koprem, a fasolkę polać roztopionym masłem.