Składniki:
- ciasto na pizzę (w zestawie z sosem pomidorowym)
- 1 op. Mieszanki owoców morza 6 skł. 300g Pescanova
- 1 op. Krewetek got. dużych 220g Pescanova
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 200 g startej mozzarelli
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- oliwki lub kapary
Sposób przygotowania:
Mieszankę owoców morza wrzucamy na rozgrzaną oliwę, przyprawiamy drobno posiekanym czosnkiem i podsmażamy. W tym czasie wyciągamy z opakowania ciasto na pizzę i wykładamy na prostokątną blachę. Mieszając od czasu do czasu mieszankę, smarujemy ciasto sosem pomidorowym. Jeśli w zestawie takiego sosu nie było, warto wykorzystać pastę pomidorową lub krojone pomidory z puszki, przyprawiając solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem lub ziołami prowansalskimi. Rozmrożone krewetki obieramy z ogonków i odsączamy na papierowym ręczniku, a tuńczyka odsączamy na siteczku z sosu. Gdy owoce morza lekko się zarumienią układamy je na pizzy wraz z ulubionym dodatkiem (cebula, zielone oliwki lub kapary), dodajemy sporo tuńczyka i zasypujemy startą mozzarellą. Na górze układamy krewetki i całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Pieczemy przez ok. 15 min. kontrolując stan wypieczenia aby odpowiedznio skrócić lub wydłużyć potrzebny czas.
(przepis pochodzi z naszego bloga)