Składniki:
dla dwóch osób:
- 1 op. Krewetek mrożonych got. "American tiger" 360g PESCA NORD
- 1 czerwony grejpfrut
- 1 avocado
- 1 cytryna
- rukola lub inne sałaty
Sos:
- 150ml majonezu
- 1 łyżka keczupu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka brandy
- kilka kropli sosu tabasco
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowanie sosu; majonez łączymy z keczupem, brandy, sokiem z cytryny i Tabasco. Mieszamy energicznie, aż uzyskamy aksamitna konsystencję. Gotowy sos wstawiamy do lodówki.
Następnie, na dnie wysokiej szklanki lub innego naczynia układamy składniki w nast. kolejności: rwaną sałatę i rukolę, grejpfrut pozbawiony białej błony i podzielony na mniejsze kawałki. Następnie pokrojone avocado skrapione wcześniej sokiem z cytryny. Na wierzch układamy kilka pokrojonych na centymetrowe kawałki krewetek (bez ogonka!), całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem. Brzegi naczynia dekorujewmy całymi krewetkami.
SMACZNEGO!
(przepis pochodzi z naszego bloga)