Składniki:
dla 3-4 osób:
- 1 op. Paluszków - surimi 250g PESCA NORD
- świeży brokuł
- pół puszki kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- nieco soku z cytryny
- odrobina startej skórki cytrynowej
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Paluszki Surimi rozmrażamy odpowiednio wcześniej.
Brokuł gotujemy w całości bardzo krótko (2-3 minuty), tak by był al dente, studzimy.
Każdy paluszek surimi rozdzielamy ręcznie na podłużne pasemka i umieszczamy w naczyniu, w którym wymieszamy wszystkie składniki. Do tego samego naczynia wyciskamy czosnek, dorzucamy kukurydzę, majonez, nieco soku z cytryny, startą skórkę cytrynową oraz pieprz do smaku. Na końcu dodajemy schłodzony brokuł podzielony ręcznie na mniejsze kawałki, wszystko delikatnie mieszamy.
Podajemy na zimno, ze świeżym, pszennym pieczywem.
(przepis pochodzi z naszego bloga)