cofnij do listy przepisów

Kolorowa sałatka z surimi

Składniki:

dla 3-4 osób:
- 1 op. Paluszków - surimi 250g PESCA NORD
- świeży brokuł
- pół puszki kukurydzy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- nieco soku z cytryny 
- odrobina startej skórki cytrynowej 
- świeżo zmielony czarny pieprz


Sposób przygotowania:

Paluszki Surimi rozmrażamy odpowiednio wcześniej.

Brokuł gotujemy w całości bardzo krótko (2-3 minuty), tak by był al dente, studzimy. 

Każdy paluszek surimi rozdzielamy ręcznie na podłużne pasemka i umieszczamy w naczyniu, w którym wymieszamy wszystkie składniki. Do tego samego naczynia wyciskamy czosnek, dorzucamy kukurydzę, majonez, nieco soku z cytryny, startą skórkę cytrynową oraz pieprz do smaku. Na końcu dodajemy schłodzony brokuł podzielony ręcznie na mniejsze kawałki, wszystko delikatnie mieszamy.

Podajemy na zimno, ze świeżym, pszennym pieczywem.

(przepis pochodzi z naszego bloga)