Składniki:
- opakowanie Pierścieni z kalmarów ILLEX PESCANOVA 400g
- ½ szklanki suszonych pomidorów w oleju
- ½ szklanki oleju z pomidorów
- ½ puszki pomidorów z zalewy
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki orzeszków piniowych
- ½ szklanki świeżo startego parmezanu
- szczypta soli i chilli oraz świeżo zmielonego pieprzu
Sposób przygotowania:
Pomidory z oleju grubo siekamy. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Orzeszki piniowe wsypujemy na suchą patelnię i podpiekamy na złoty kolor, cały czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wrzucamy pomidory suszone, pomidory z puszki, czosnek, orzeszki piniowe, parmezan i 5 łyżek oleju z pomidorów. Przyprawiamy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu, solą i chilli, i miksujemy blenderem na gładką masę. Przekładamy do słoika, dobrze ugniatamy i zalewamy resztą oleju. Trzymamy w lodówce, pilnując, by powierzchnia sosu zawsze była pokryta oliwą.
Pierścienie kalmarów rozmrażamy, delikatnie obtaczamy w mące, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, a następnie obsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Po osączeniu ich z tłuszczu, mieszamy z pesto i podajemy na gorących grzankach.
(przepis pochodzi z naszego bloga)