Składniki:
- opakowanie Pierścieni z kalmarów illex 400g PESCANOVA
- opakowanie Krewetek gotowanych dużych 175g PESCANOVA
- opakowanie Filetów z ryb dorszowatych 350g PESCANOVA (lub Filety z miruny ze skórą 500g PESCANOVA)
- duża czerwona papryka
- 4 ząbki czosnku, starte na tarce lub drobno posiekane
- 1 młoda cebula
- 4 spore ziemniaki
- kilka dużych bardzo dojrzałych pomidorów malinowych
- szklanka białego wina
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 litr bulionu warzywnego wzbogaconego sosem sojowym i rybnym
- 1 listek laurowy
- garść świeżej kolendry
- odrobina tymianku
- szczypta chilli
- sól
- oliwa
Sposób przygotowania:
Czosnek siekamy bardzo drobno, paprykę w niewielką kostkę, podobnie ziemniaki i cebulę. Malinówki parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Siekamy świeże zioła. Do dużego garnka wlewamy kilka łyżek oliwy, a gdy rozgrzeje się wrzucamy czosnek, cebulę i paprykę. Po minucie dodajemy bulion, wino oraz pokrojone (dowolnie – i tak się rozpadną) pomidory oraz przyprawiamy - solą, słodką papryką, chilli, liściem laurowym, świeżymi ziołami. Gotujemy kilka minut, a następnie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do ich miękkości.
Na koniec dorzucamy rozmrożone wcześniej, krewetki, pierścienie kalmarów oraz pokrojone w małą kostkę filety i gotujemy przez kolejne 3-5 minut.
Całość dekorujemy gałązką tymianku lub listkiem kolendry.
Zupę możemy podać z kawałkami pszennej bagietki i winem.
(przepis pochodzi z naszego bloga)