Składniki:
1 opak. - „Filety z miruny ze skórą 500g”, ok. 0,5 kg brukselki, ok. 0,5 kg ziemniaków, ½ l mleka 3%, 125 ml śmietanki 18%, 50 g masła, cytryna, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku, mielona lub tarta gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Filety z miruny rozmrozić, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, pozostawić na ok. 30 min. Ziemniaki pokroić w talarki, ugotować w mleku z dodatkiem posiekanego czosnku oraz gałki muszkatołowej.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem włożyć rybę. Następnie ułożyć uprzednio ugotowane ziemniaki i polać całość śmietaną. Umieścić w piekarniku w rozgrzanym do ok. 160° C na ok. 60 minut. Powierzchnia zapiekanki powinna się zarumienić. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z pieca wraz z ugotowaną osobno brukselką.