cofnij do listy przepisów

Polędwiczki z morszczuka zapiekane z ziemniakami

Składniki:

1 opak. - Polędwiczki z morszczuka PESCANOVA 400g, ok. 0,5 kg ziemniaków, ok. 0,3 kg dojrzałych pomidorów bez skórki, 1 łyżeczka posiekanego czosnku, 1 łyżka masła, 3 duże cebule, 50 ml białego wina, pęczek pietruszki, 50 ml oleju do smażenia, 50 ml oliwy z oliwek, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczki rozmrozić, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, pozostawić na ok. 30 min. Ziemniaki pokroić w talarki, ugotować w mleku z dodatkiem posiekanego czosnku oraz gałki muszkatołowej.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem włożyć rybę. Następnie ułożyć uprzednio ugotowane ziemniaki i polać całość śmietaną. Umieścić w piekarniku w rozgrzanym do ok. 160° C na ok. 60 minut. Powierzchnia zapiekanki powinna się zarumienić. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z pieca wraz z ugotowaną osobno brukselką.