cofnij do listy przepisów

Gamberi e borlotti czyli krewetki z fasolą

Składniki:
- opakowanie Krewetki "Amrerican tiger" surowe, w skorupie 350g PESCA NORD
- puszka białej fasoli w zalewie
- puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
- lampka białego wina
- 2-3 ząbki czosnku
- pół malutkiej papryczki chili
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek

- sok z połowy cytryny

- pół pęczka natki pietruszki


- świeże pieczywo

Krewetki rozmrażamy, płuczemy, osuszamy. Oprószamy solą i pieprzem. Większość oliwy rozgrzewamy na patelni. Siekamy dwa z trzech ząbków czosnku, papryczkę chili, wrzucamy na gorącą oliwę. Następnie dorzucamy krewetki. Smażymy mieszając po 3 minuty z każdej ze stron, aż zrobią się różowe. Dodajemy wino, chwilę dusimy i zdejmujemy z ognia.
W rondlu dusimy pomidory wraz z fasolą, większością natki pietruszki, część fasoli możemy rozgnieść widelcem aby konsystencja dania była bardziej zawiesista. Doprawiamy solą i pieprzem  do smaku.
Po kilku minutach duszenia danie jest gotowe.

Podajemy na głębokim talerzu, najpierw sos, na którym układamy krewetki. Całość skrapiamy oliwą, oraz sokiem z cytryny, dodajemy nać pietruszki.

W zalażności od upodobań możemy dodać bardzo drobno posiekany ząbek świeżego czosnku .

SMACZNEGO!

(Przepis pochodzi z naszego bloga.)