cofnij do listy przepisów

Muszle nadziewane owocami morza

Składniki:
- opakowanie makaronu muszle
- opakowanie Mieszanki owoców morza 6 skł. 300g od Pescanova
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- garść świeżych liści bazylii
- mniejsza garść natki pietruchy
- puszka pokrojonych pomidorów
- czerwona papryczka chili
- szczypta soli
- oliwa z oliwek

 Owoce morza rozmrażamy, płuczemy i pozostawiamy do odcedzenia. Siekamy czosnek, papryczkę chili, zioła. Kroimy w kostkę cebulę. Na oliwie szklimy czosnek, cebulę i papryczkę chili dosłownie przez kilkanaście sekund i po chwili dodajemy owoce morza, zalewamy pomidorami i sypiemy obficie zioła. Całość dusimy bez przykrycia, na sporym ogniu w celu odparowaniu nadmiernej wilgoci przez kolejnych kilka minut.
Makaron podgotowujemy na pół surowo. Podgotowane muszle nadziewamy owocami morza w pomidorach. Następnie układamy je w skropionym oliwą (solidnie!) naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez kilka minut.
Wspaniałych wrażeń smakowych i estetycznych! :)

(przepis pochodzi  z naszego bloga)