cofnij do listy przepisów

Miruna w kefirze z panierką z krakersów

Składniki:
- opakowanie Filetów z miruny z/sk 500g od Pescanova
- kilkanaście krakersów solonych
- 1/2 litra kefiru lub zsiadłego mleka


opcjonalnie:
- 2 duże pory
- 1/2 litra mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej

oraz

- 2 duże ziemniaki
- nieco oliwy
- szczypta soli

Piekarnik rozkręcamy na 180 st.C.
Rozmrożone płaty rybne płuczemy i osuszamy. Zanurzamy w misce wypełnionej kefirem i marynujemy przez jakiś czas (najlepiej godzinę-dwie). Opakowanie krakersów tłuczemy tłuczkiem do mięsa, tak, by powstała krakersowa kruszonka.
Dobrze zamoczone w kefirze ryby obtaczamy w panierce z krakersów.

Ziemniaki obieramy i kroimy na cieniutkie plastry. Układamy w naczyniu żaroodpornym, uprzednio polanym lekko oliwą. Solimy. Pory myjemy i kroimy na dwucentymetrowe plastry.

Przygotowanie beszamelu: w rondelku podgrzewamy mleko z masłem, a następnie dodajemy mąkę bez przerwy mieszając. Gotowym sosem zalewamy krążki pora.

Trzy naczynia - z rybą, z ziemniakami i z porem zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki. Smacznego :)

(przepis pochodzi z naszego bloga)