Składniki:
- opakowanie Gotowanej ośmiornicy 200g
- 2 garście rukoli
- 1/4 kilograma niedużych, dojrzałych truskawek
- kostka sera feta
- 1,5 łyżki octu ciemnego balsamicznego
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej grubomielonej lub w płatkach
- ząbek młodego czosnku
Rozmrożone ramiona ośmiornicy płuczemy, osuszamy i kroimy na centymetrowe kawałki. Posiekany czosnek wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Chwilę podsmażamy, następnie dodajemy kawałki ośmiornicy na 1-2 minuty, aby je tylko nieco podgrzać. Solimy grubo mieloną solą.
Myjemy liście rukoli. Truskawki również dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek (nigdy odwrotnie - truskawki bez szypułek nabierają wody i stają się mniej smaczne). Możemy też przekroić je na połówki - wnętrze truskawki ładnie prezentuje się na talerzu.
Szykujemy dressing - oliwę i ocet dokładnie mieszamy w szklance, możemy dodać też szczyptę soli.
Otwieramy fetę, odsączamy ją z zalewy. W misce łączymy rukolę, truskawki i dressing. Układamy sałatkę na talerzu. Na wierzch kładziemy podsmażone kawałki ośmiornicy, a następnie na to wszystko kruszymy kawałki fety.
(przepis pochodzi z naszego bloga)