cofnij do listy przepisów

Sałatka z truskawkami i ośmiornicą z sosem balsamicznym

Składniki:

  • opakowanie Gotowanej ośmiornicy 200g
  • 2 garście rukoli
  • 1/4 kilograma niedużych, dojrzałych truskawek
  • kostka sera feta
  • 1,5 łyżki octu ciemnego balsamicznego
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli morskiej grubomielonej lub  w płatkach
  • ząbek młodego czosnku




Rozmrożone ramiona ośmiornicy płuczemy, osuszamy i kroimy na centymetrowe kawałki. Posiekany czosnek wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą. Chwilę podsmażamy, następnie dodajemy kawałki ośmiornicy na 1-2 minuty, aby je tylko nieco podgrzać. Solimy grubo mieloną solą. 
Myjemy liście rukoli. Truskawki również dokładnie myjemy i pozbawiamy szypułek (nigdy odwrotnie - truskawki bez szypułek nabierają wody i stają się mniej smaczne). Możemy też przekroić je na połówki - wnętrze truskawki ładnie prezentuje się na talerzu. 
Szykujemy dressing - oliwę i ocet dokładnie mieszamy w szklance, możemy dodać też szczyptę soli. 
Otwieramy fetę, odsączamy ją z zalewy. W misce łączymy rukolę, truskawki i dressing. Układamy sałatkę na talerzu. Na wierzch kładziemy podsmażone kawałki ośmiornicy, a następnie na to wszystko kruszymy kawałki fety.


(przepis pochodzi z naszego bloga)