Składniki:
-2 macki Gotowanej ośmiornicy 200g
-2 bułki do hot dogów
-pęczek dymki
-100g majonezu
-10ml sosu chili sriracha
-2 ogórki kiszone lub konserwowane
- sok z połowki cytryny
-2 łyżki prażonej cebulki
- olej do smażenia
- grubo mielona morska sól, pieprz do smaku
Macki ośmiornicy rozmrażamy, płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy. Siekamy dymkę oraz krojone ogórki w plastry. Majonez łączymy z sirachą. Bułki przekrawamy wzdłuż, lekko grillujemy lub smażymy od wewnętrznej strony, natomiast macki smażmy bardzo krótko na dobrze rozgrzanym ojelu lub grilujemy aby były lekko chrupkie, następnie solimy do smaku. Bułki smarujemy sosem układamy plasterki ogórka, a na nich układamy macki, dodając dymkę oraz prażoną cebulkę, ewentulanie pieprz do smaku.
SMACZNEGO!
Przepis pochodzi z bloga Tajemnice Smaku - tajemnicesmaku.pl/octodog-hot-dog-z-macka-osmiornicy
