cofnij do listy przepisów

Spaghetti z ośmiornicą w białym winie

Składniki na 2 porcje:

- opakowanie Gotowanej ośmiornicy 200g
- 200 g makaronu spaghetti ugotowanego al dente
- 1 średni por
- 4-5 ząbków czosnku
- 200 ml białego, wytrawnego wina
- 150 ml śmietanki kremówki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, świeża bazylia
 
 
Makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu.

Pora kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie plasterki. Obrany czosnek rozgniatamy. Na rozgrzanej oliwie, podsmażamy pora i czosnek. Następnie dolewamy wino i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po tym czasie dolewamy śmietankę, rozprowadzamy ją równomiernie, zmniejszamy ogień i dusimy przez kolejne 5 minut. Następnie dodajemy kawałki ośmiornicy przyprawiamy odrobiną soli i pieprzu oraz poszatkowanymi liśćmi bazylii.
Gotowe!
Teraz wystarczy polać sosem makaron i delektować się tym wyjątkowym smakiem.
Przepis pochodzi z naszego bloga.