Składniki:
- opakowanie makaronu muszle
- opakowanie Gotowanej ośmiornicy 200g
- 2 duże ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- garść świeżych liści bazylii
- mniejsza garść natki pietruchy
- puszka pokrojonych pomidorów
- czerwona papryczka chili
- szczypta soli
- oliwa z oliwek
Ramiona ośmiornicy rozmrażamy i kroimy na mniejsze kawałki. Siekamy czosnek, papryczkę chili, zioła. Kroimy w kostkę cebulę. Na oliwie szklimy czosnek, cebulę i papryczkę chili, dodajemy pomidory oraz zioła. Całość dusimy bez przykrycia, na sporym ogniu w celu odparowaniu nadmiernej wilgoci przez kolejnych kilka minut. Na końcu dodajemy ośmiornicę na dosłownie 2-3 minut, aby tylko się podgrzała.
Makaron podgotowujemy na pół surowo. Podgotowane muszle nadziewamy owocami morza w pomidorach. Następnie układamy je w skropionym oliwą (solidnie!) naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez kilka minut.
Wspaniałych wrażeń smakowych i estetycznych! :)
(przepis pochodzi z naszego bloga)