cofnij do listy przepisów

Puszysty omlet z krewetkami i zielonymi szparagami

Składniki:
- 1 opakowanie Krewetki gotowane, duże "American Tiger" 360g od PESCA NORD
- pęczek zielonych szparagów
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki masła
- 6 kurzych jaj
- łyżka śmietanki kremówki 30%
- szczypta soli
- odrobina czarnego pieprzu


Krewetki rozmrażamy, płuczemy, osuszamy i usuwamy ogonki. Szparagi gotujemy al dente. Grubsze łodygi odkrawamy starając się pozostawić górną część z główkami. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę i ubijamy starając się jak najbardziej napowietrzyć masę. Na patelni rozpuszczamy masło. Wlewamy ubitą masę, układamy krewetki i podgotowane szparagi.

Omlet smażymy nie przekładając na drugą stronę. Możemy przykryć patelnię pokrywką, tak aby góra również była ścięta, a dołu nie przypalony. Możemy też w trakcie smażenia lekko podważać krawędzie omletu, aby masa jajeczna równomiernie się dosmażała. Spwoduje to również że krewetki i szparagi będą lekko wystawały z omleta. 
Na koniec oprószamy całość solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Podajemy np. z młodymi ziemniakami z masłem i koperkiem oraz sałatką pomidorową.

Smacznego !

(przepis pochodzi z naszego bloga)