cofnij do listy przepisów

Śródziemnomorskie wspomnienie

Składniki:
- 1 opakowanie Krewetki gotowane, duże American Tiger 360g PESCA NORD
- duży dojrzały bakłażan
- oliwa z oliwek
- gęsty jogurt grecki
- 2-3 ogórki gruntowe
- czerwona cebula
- pomidor malinowy
- 2 ząbki czosnku
- garść posiekanego koperku
- garść posiekanej mięty (opcjonalnie)
- 2 pity / ciabatty
- sól morska, pieprz czarny



Krewetki rozmrażamy i usuwamy ogonki. Bakłażany myjemy i kroimy na półcentymetrowe plastry. Skrapiamy oliwą. Rozkładamy na papierze do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni C) na 10 minut. 
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Siekamy ząbek czosnku i wrzucamy na oliwę, delikatnie podsmażamy, następnie dorzucamy krewetki aby tylko się nieco podgrzały. Delikatnie solimy.
Kroimy pomidor w plastry, ogórek w kostkę, cebulę w piórka, koper drobno 
siekamy. Siekamy również drugi ząbek czosnku. 

Jogurt grecki przekładamy do miseczki, łączymy z czosnkiem, ogórkiem i koprem. Solimy i pieprzymy, mieszamy. 
Pieczywo lekko opiekamy (np. w tosterze lub piekarniku), rozkrawamy na pół. Do środka wkładamy upieczone plastry bakłażana, plastry pomidora, cebulę. Obficie smarujemy tzatzikami. Na wierzch układamy krewetki.

SMACZNEGO !

(przepis pochodzi z naszego bloga)