cofnij do listy przepisów

Pizza z krewetkami

Składniki ciasta:
2 szklanki mąki pszennej
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1/3 kostki świeżych drożdży
1 jajko
ciepła woda
szczypta soli
szczypta cukru

Dodatki:

1 opakowanie Kreweteki "American tiger", gotowane, duże 360g PESCA NORD 

2 łyżki koncentratu pomidorowego
4-5 dużych ząbków czosnku lub więcej małych
oregano, bazylia
duża cebula
2 kulki sera mozzarella
kilkanaście niedużych pieczarek
sól
pieprz


Mąkę przesiewamy, dodajemy niezbędne składniki, ciasto zagniatamy, zużywając tyle ciepłej wody, ile wymaga pożądana konsystencja ciasta.
Gdy stanie się jednolite i nie klei się zanadto do dłoni, odstawiamy w miseczce przykrytej czystą ściereczką w ciepłe miejsce - na przykład w okolice kaloryfera.
Gdy ciasto pozostawione na uboczu rośnie my zajmujemy się dodatkami do pizzy.
Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 230st C.
Rozmrożone krewetki płuczemy pod zimną wodą i pozostawiamy do obeschnięcia. Siekamy cebulę oraz pieczarki, kroimy mozzarellę na plastry. Tworzymy sos - przeciskamy czosnek przez praskę, mieszamy z koncentratem pomidorowym, przyprawiamy.
Blachę smarujemy tłuszczem - może być oliwa, olej lub masło.
Ciasto rozwałkowujemy je na stolicy, a następnie umieszczamy na blasze. Smarujemy sosem. Układamy składniki w dowolnej kolejności, zwracając uwagę aby na wierzchu znalazły się krewetki.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do ok. 230 stopni C przez ok. 15-20 minut.

SMACZNEGO!

(przepis pochodzi z naszego bloga)