Składniki:
- pół niewielkiego kalafiora
- 1 opakowanie Krewetki gotowane, duże "American tiger" PESCA NORD
- 1 dość twarda gruszka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka dobrego majonezu
- szczypta morskiej soli
- 1 łyżeczka cukru
- cytryna lub limonka
Kalafiora gotujemy al dente z łyżeczką cukru. Rozmrożone krewetki płuczemy, osuszamy, usuwamy ogonki, delikatnie solimy i wrzucamy na rozgrzane masło, dosłownie na dwie minuty.
Gruszkę myjemy, kroimy w grubą kostkę, usuwając gniazdo nasienne. Dressing: sok z połowy cytryny (lub limonki) łączymy z łyżką majonezu, zmiażdżonym lub posiekanym drobno czosnkiem i zieleniną. Dodatkowo zostanie wzbogacony odrobiną roztopionego masła, które zostanie na patelni po smażeniu krewetek.
Odsączony i podzielony na drobne różyczki kalafior łączymy z krewetkami i gruszką, a następnie mieszamy z dressingiem.
Dekorujemy kawałkiem cytryny lub limonki.
Smacznego!
(przepis pochodzi z naszego bloga)