cofnij do listy przepisów

Sałatka z kalafiorem, gruszką i krewetkami

Składniki:
- pół niewielkiego kalafiora
- 1 opakowanie Krewetki gotowane, duże "American tiger" PESCA NORD
- 1 dość twarda gruszka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry

- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka dobrego majonezu

- szczypta morskiej soli
- 1 łyżeczka cukru

- cytryna lub limonka



Kalafiora gotujemy al dente z łyżeczką cukru. Rozmrożone krewetki płuczemy, osuszamy, usuwamy ogonki, delikatnie solimy i wrzucamy na rozgrzane masło, dosłownie na dwie minuty. 
Gruszkę myjemy, kroimy w grubą kostkę, usuwając gniazdo nasienne. Dressing: sok z połowy cytryny (lub limonki) łączymy z łyżką majonezu, zmiażdżonym lub posiekanym drobno czosnkiem i zieleniną. Dodatkowo zostanie wzbogacony odrobiną roztopionego masła, które zostanie na patelni po smażeniu krewetek. 
Odsączony i podzielony na drobne różyczki kalafior łączymy z krewetkami i gruszką, a następnie mieszamy z dressingiem.  
Dekorujemy kawałkiem cytryny lub limonki.

Smacznego!

(przepis pochodzi z naszego bloga)