cofnij do listy przepisów

Krewetki w sosie słodko-kwaśnym z ryżem jaśminowym

Składniki:
- opakowanie Krewetek surowych American tiger 360g PESCA NORD
- olej roślinny 
- 3 średnie marchewki

- duża czerwona papryka
- słoiczek pędów bambusa pokrojonych w słupki (po odsączeniu ok.150g pędów)
- 3 ząbki czosnku
- niewielki korzeń imbiru (po starciu około łyżka)
- papryczka chili
- pęczek szczypiorku
- dwie torebki ryżu jaśminowego (lub innego długoziarnistego)
- sos: 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, czubata łyżka dobrego ketchupu, łyżeczka cukru.

Krewetki rozmrażamy, płuczemy w zimnej wodzie, odstawiamy.  Ryż wstawiamy gotujemy wedle wskazówek na opakowaniu (zwykle jest to ok.15 minut). Myjemy warzywa, obieramy marchewki, odsączamy bambus. 
Ścieramy na drobnym oczku tarki korzeń imbiru, siekamy drobno czosnek i chili. Marchewkę kroimy w cienkie słupki, paprykę również w podłużne paski. W woku lub patelni rozgrzewamy olej roślinny. Wrzucamy czosnek z imbirem i chili, a chwilę potem marchewkę i paprykę. Po minucie smażenia dolewamy odrobinę wody i dusimy ok. 2 minuty, następnie dodajemy pędy bambusa. W miseczce sporządzamy sos j.w. Dodajemy go do warzyw w woku. Energicznie mieszamy. Dodajemy krewetki. Całość smażymy tak długo, aż krewetki staną się różowe. Na koniec dodajemy odcedzony ryż i całość sypiemy posiekanym szczypiorkiem. Część szczypiorku możemy pozostawić do zwieńczenia dania podanego w miseczkach. 

(przepis pochodzi z naszego bloga!)