Sashimi z surowego Tuńczyk z avocado oraz grzybami marynowanymi.
Składniki (4 duże porcje):
- dwa opakowania „Medaliony Sashimi z tuńczyka 250g” PESCANORD
- grzyby marynowane (prawdziwki, podgrzybki, maślaki) wedle uznania/dostępności
- świeży imbir
- 2 dojrzałe awokado
- 1 duży ząbek czosnku
- sól, pieprz
- sok z połowy dużej cytryny lub limonki
- świeża kolendra
- sos sojowy markowy do sushi (Kikoman, Yamasa, etc.)
- miód
- krem balsamiczny
- foremki do formowania dań (lub zwykła puszka po konserwie z wyciętym denkiem)
Sposób przygotowania:
- Tuńczyka należy wyjąć z opakowania(!), a następnie rozmrozić w temperaturze pokojowej lub najlepiej odpowiednio wcześniej w lodówce,
- rozmrożonego wcześniej tuńczyka siekamy na bardzo drobne kawałeczki, ewentualnie mielimy w maszynce z sitkiem o jak największych oczkach,
- rozdrobionego tuńczyka doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki.
- Avocado przekrawamy wzdłuż, przekręcamy delikatnie, aby łatwiej odeszło od pestki
- Usuwamy pestkę, miąższ drążymy łyżką, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny aby zapobiec czernieniu,
- W większej miseczce widelcem rozgniatamy miąższ, lub używamy do tego blendera,
- Dodajemy bardzo drobno posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Całość doprawiamy do smaku sokiem z limonki (lub cytryny) oraz niewielką ilością soli. Możemy również dodać drobno posiekaną kolendrę
- Sos – do odpowiednio dużej miseczki wlewamy sos sojowy (ok. 30ml), dodajemy starty na drobnej tarce imbir (1 łyżeczka), 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki kremu balsamicznego i dokładnie mieszamy (zawsze tez mieszamy bezpośrednio przed dodaniem do potrawy!).
Foremki układamy na talerzykach na których podamy danie; wypełniamy tuńczykiem w pierwszej warstwie, następnie w drugiej warstwie dodajemy pastę z avocado, następnie znowu warstwa tuńczyka. Na wierzchu układamy odsączone z zalewy i pokrojone w cienkie plasterki marynowane grzyby. Dekorujemy liśćmi kolendry. Podajemy schłodzone, sos dodajemy bezpośrednio przed konsumpcją.