cofnij do listy przepisów

Sashimi z surowego Tuńczyk z avocado oraz grzybami marynowanymi

Sashimi z surowego Tuńczyk z avocado oraz grzybami marynowanymi.

Składniki (4 duże porcje):

  • Dwa opakowania „Medaliony Sashimi z tuńzyka 250g” PESCANORD
  • Grzyby marynowane (prawdziwki, podgrzybki, maślaki) wedle uznania/dostępności
  • Świeży imbir
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • sok z dużej cytryny lub dwóch limonek
  • świeża kolendra
  • sos sojowy markowy do sushi (Kikoman, Yamasa, etc.)
  • łyżka miodu
  • krem balsamiczny
  • foremki do formowania dań (lub zwykła puszka po konserwie z wyciętym denkiem) 

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka należy wyjąć z opakowania(!), a następnie rozmrozić w temperaturze pokojowej lub najlepiej odpowiednio wcześniej w lodówce, 
  2. rozmrożonego wcześniej tuńczyka siekamy na bardzo drobne kawałeczki, ewentualnie mielimy w maszynce z sitkiem o jak największych oczkach,
  3. rozdrobionego tuńczyka doprawiamy pieprzem i dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki. 
  4. Avocado przekrawamy wzdłuż, przekręcamy delikatnie, aby łatwiej odeszło od pestki
  5. Usuwamy pestkę, miąższ drążymy łyżką, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny aby zapobiec czernieniu,
  6. W większej miseczce widelcem rozgniatamy miąższ, lub używamy do tego blendera,
  7. Dodajemy bardzo drobno posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Całość doprawiamy do smaku sokiem z limonki (lub cytryny) oraz niewielką ilością soli. Możemy również dodać drobno posiekaną kolendrę
  8. Sos – do odpowiednio dużej miseczki wlewamy sos sojowy (ok. 70ml), dodajemy starty na drobnej tarce imbir (dwie łyżeczki), łyżkę miodu, dwie łyżki kremu balsamicznego i dokładnie mieszamy (zawsze tez  mieszamy bezpośrednio przed dodaniem do potrawy!).    

Foremki  układamy na talerzykach na których podamy danie; wypełniamy tuńczykiem w pierwszej warstwie, następnie w drugiej warstwie dodajemy pastę z avocado, następnie znowu warstwa tuńczyka. Na wierzchu układamy odsączone z zalewy i pokrojone w cienkie plasterki marynowane grzyby.  Dekorujemy liśćmi kolendry. Podajemy schłodzone, sos dodajemy bezpośrednio przed konsumpcją.