Składniki:
- opakowanie „Medaliony Sashimi z tuńczyka 250g” PESCANORD
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- sos sojowy markowy (Kikoman, Yamasa)
- rozmaryn, najlepiej świeży ale może być również suszony
- zioła prowansalskie
- sok z limonki lub cytryny
Sposób przygotowania:
- Tuńczyka należy wyjąć z opakowania(!), a następnie rozmrozić w temperaturze pokojowej lub najlepiej odpowiednio wcześniej w lodówce.
- po rozmrożeniu steki opłukujemy przez moment pod zimną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.
- w odpowiednio dużym naczyniu mieszamy oliwę ze świeżym posiekanym rozmarynem oraz szczyptą ziół prowansalskich, i w tak sporządzonej marynacie umieszczamy steki na co najmniej pół godziny.
- patelnię, najlepiej grillową (ale nie jest konieczna) smarujemy bardzo skąpo oliwą i dobrze nagrzewamy, steki kładziemy na patelni, solimy grubo mieloną solą (wystarczy z jednej strony) i smażymy przez około minutę do półtorej z każdej ze stron. Pozostawiamy charakterstyczne "niedosmażenie" wewnątrz steków, widoczne na zdjęciu. tuż przed zdjęciem z patelni delikatnie pieprzymy.
- steki podajemy skropione deliatnie sokiem z limonki. W zależności od własnych upodobań kęsy tuńczyka można maczać w sosie sojowym.