cofnij do listy przepisów

Smażony stek z tuńczyka z ziołami

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Tuńczyka należy wyjąć z opakowania(!), a następnie rozmrozić w temperaturze pokojowej lub najlepiej odpowiednio wcześniej w lodówce.
  2. po rozmrożeniu steki opłukujemy przez moment pod zimną wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.
  3. w odpowiednio dużym naczyniu mieszamy oliwę ze świeżym posiekanym rozmarynem oraz szczyptą ziół prowansalskich, i w tak sporządzonej marynacie umieszczamy steki na co najmniej pół godziny.
  4. patelnię, najlepiej grillową (ale nie jest konieczna) smarujemy bardzo skąpo oliwą i dobrze nagrzewamy, steki kładziemy na patelni, solimy grubo mieloną solą (wystarczy z jednej strony) i smażymy przez około minutę do półtorej z każdej ze stron. Pozostawiamy charakterstyczne "niedosmażenie" wewnątrz steków, widoczne na zdjęciu. tuż przed zdjęciem z patelni delikatnie pieprzymy.
  5. steki podajemy skropione deliatnie sokiem z limonki. W zależności od własnych upodobań kęsy tuńczyka można maczać w sosie sojowym.