cofnij do listy przepisów

Krewetki kidi z czosnkiem i szalotką na maśle i białym winie

  • Krewetki kidi 200g PESCANORD – 3 opakowania
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • ostra papryczka – 1 szt.
  • czosnek – 2-4 ząbki,
  • szalotka – kilka szt. lub jedna duża cebula,
  • białe wino wytrawne – 150 ml
  • masło – 50 g,
  • natka pietruszki – 1 pęczek,
  • pieprz,
  • bagietka

 

Krewetki rozmrażamy w temperaturze pokojowej przez ok. 2 h lub w lodówce ok. 8h.

W rondlu rozgrzewamy oliwę i dodajemy masło. Wkładamy zmiażdżony czosnek, papryczkę w całości lub drobno posiekaną oraz szalotkę pokrojoną w kostkę. Przesmażamy wszystko do zeszklenia cebuli a następnie zalewamy białym winem i chwilę odparowujemy. Dodajemy krewetki i dusimy przez 5 minut, na koniec posypując posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy pieprzem do smaku.

Serwujemy bezpośrednio po przyrządzeniu z kawałkami bagietki.