- Krewetki kidi 200g PESCANORD – 3 opakowania
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- ostra papryczka – 1 szt.
- czosnek – 2-4 ząbki,
- szalotka – kilka szt. lub jedna duża cebula,
- białe wino wytrawne – 150 ml
- masło – 50 g,
- natka pietruszki – 1 pęczek,
- pieprz,
- bagietka
Krewetki rozmrażamy w temperaturze pokojowej przez ok. 2 h lub w lodówce ok. 8h.
W rondlu rozgrzewamy oliwę i dodajemy masło. Wkładamy zmiażdżony czosnek, papryczkę w całości lub drobno posiekaną oraz szalotkę pokrojoną w kostkę. Przesmażamy wszystko do zeszklenia cebuli a następnie zalewamy białym winem i chwilę odparowujemy. Dodajemy krewetki i dusimy przez 5 minut, na koniec posypując posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy pieprzem do smaku.
Serwujemy bezpośrednio po przyrządzeniu z kawałkami bagietki.