cofnij do listy przepisów

Tajska zupa krewetkowa

Składniki:

- 1 op. Krewetek got. dużych 175g Pescanova
- trawa cytrynowa
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2 dymki (mogą być w całości ze szczypiorkiem) lub 2 małe cebulki
- 2 pomidory
- 1 papryczka łagodna
- ½ ostrej papryczki typu jalapeno
- sok z ½ - 1 limonki
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 2–3 łyżeczki startego lub posiekanego imbiru
przyprawy do smaku: sól, opcjonalnie curry

Sposób przygotowania:

Krewetki rozmrażamy, usuwamy chitynowy ogonek. Lekko osoloną wodę doprowadzamy do wrzenia, a następnie dodajemy pokrojone w piórka cebulki, posiekane papryczki, sok z limonki, imbir i kawałki trawy cytrynowej (na tyle spore, aby potem bez problemu można je było usunąć z garnka). Całość gotujemy 20 minut na małym ogniu, pod przykryciem.  Po tym czasie dodajemy do wywaru pokrojone pomidory (wcześniej sparzone i obrane ze skórki) oraz sos rybny. Można dodać 2 łyżeczki curry, które nadaje piękny kolor i zapach. Zupę gotujemy przez ok. 5 minut.

(przepis pochodzi z naszego bloga)