cofnij do listy przepisów

Pomidorowa toskańska z panierowanymi kalmarami

Składniki:

dla dwóch osób:
- 1 op. Krążki kalmarów a'la Romana 400g
 
Składniki na zupę:
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- kilka pomidorów suszonych z oliwy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Przygotowanie zupy:

W odpowiedniej wielkości garnku łączymy wszystkie składniki zupy i blendujemy na jednolitą masę (pozostawiamy po listku bazylii do dekoracji). Dodajemy pół szklanki wody i gotujemy przez ok. 5-10 minut do uzyskania konsystencji kremu, redukując ewentualny nadmiar wody.

Przygotowanie kalmarów:

Postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, tzn. najlepiej upiec je w piekarniku.

W przypadku smażenia na patelni lub frytownicy używamy oleju lub frytury, a przed podaniem odsączamy tłuszcz na ręczniku papierowym.

Podajemy razem, na ciepło.

SMACZNEGO!

(przepis pochodzi z naszego bloga)