Składniki:
Składniki na zupę:
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- kilka pomidorów suszonych z oliwy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
- 2 puszki pomidorów bez skórki
- kilka pomidorów suszonych z oliwy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka listków świeżej bazylii
- 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- szczypta soli
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotowanie zupy:
W odpowiedniej wielkości garnku łączymy wszystkie składniki zupy i blendujemy na jednolitą masę (pozostawiamy po listku bazylii do dekoracji). Dodajemy pół szklanki wody i gotujemy przez ok. 5-10 minut do uzyskania konsystencji kremu, redukując ewentualny nadmiar wody.
Przygotowanie kalmarów:
Postępujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, tzn. najlepiej upiec je w piekarniku.
W przypadku smażenia na patelni lub frytownicy używamy oleju lub frytury, a przed podaniem odsączamy tłuszcz na ręczniku papierowym.
Podajemy razem, na ciepło.
SMACZNEGO!
(przepis pochodzi z naszego bloga)