Składniki:
- 200 g ryżu curry
- opakowanie Krewetek American tiger 220g PESCANOVA (lub Krewetek "American tiger" surowe, nieobrane 440g)
- 1 cebula
- oliwki czarne i zielone
- suszone pomidory w oleju
- ½ puszki kukurydzy
- mała papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- odrobina posiekanej pietruszki
- oliwa z oliwek
- odrobina białego wina (pół szklanki)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Ryż curry gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jeśli nie mamy ryżu curry, można przygotować go samodzielnie, używając ryżu Arborio,Vialone, Nano lub Carnaroli. Wystarczy zeszklić ryż na patelni, a następnie ugotować z dwiema łyżeczkami curry. Ważna jest odpowiednia ilość wody, aby nie trzeba go było potem odcedzać. Przyjmijcie proporcje 1(ryż):2(woda). Przygotowany ryż podsmażamy na dużej patelni, na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy rozmrożone krewetki, dość drobno pokrojoną cebulę, posiekany czosnek i białe wino. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut. Dorzucamy posiekaną papryczkę chilli, oliwki, kukurydzę i pokrojone pomidory z oleju. Smażymy przez 5 minut. Na koniec dodajemy sól i pieprz do smaku oraz posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego !
(przepis pochodzi z naszego bloga)