cofnij do listy przepisów

Paella z rejonu hiszpańskiej Galicji

Składniki:

dla 2-4 osób:

Mieszanka owoców morza PESCANOVA 300g, Krewetki gotowane duże PESCANOVA 220g, ok. 300g ryżu Arborio, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 3 średniej wielkości pomidory (obrane za skórki), 1 kostka bulionowa (najlepiej rybna), 1 świeża czerwona papryka, 250 ml białego wytrawnego wina, oliwa do smażenia, ok. 40g zielonego pieprzu z zalewy, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Mieszankę owoców morza oraz krewetki rozmrozić i odsączyć. Oliwę rozgrzać w odpowiednio dużym, głebokim naczyniu i usmażyć w nim posiekaną cebulę i czosnek, do uzyskania szklistej barwy. Dodać surowy ryż arborio, cały czas mieszając rozgrzać aż zacznie stawać się przezroczysty, nastęnie dodać wino, pomidory oraz kostkę bulionową i gotować razem  przez ok. 10-15 min., często mieszając aż ryż wchłonie większość płynu i stanie się odpowiednio jędrny. W razie potrzeby dolać wody. Dodać pokrojoną w małą kostkę świeżą paprykę, mieszankę owoców morza, zielony pieprz oraz słodką mieloną paprykę. Dusić pod przykryciem przez ok. 15 min., w razie potrzeby uzupełniając wodą, następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, krewetki, doprawić solą i pieprzem i pozostawić pod przykryciem jeszcze przez ok. 5 minut. Podawać na gorąco.