cofnij do listy przepisów

Spaghetti z owocami morza w białym winie

Składniki na 2 porcje:

- opakowanie Mieszanki owoców morza 6 skł. 255g Pescanova
- 200 g makaronu spaghetti ugotowanego al dente
- 1 średni por
- 4-5 ząbków czosnku
- 200 ml białego, koniecznie wytrawnego wina
- 150 ml śmietanki kremówki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz, świeża bazylia
 
 
Makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu. Pora kroimy wzdłuż, a następnie w cienkie plasterki. Obrany czosnek rozgniatamy. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażamy pora i czosnek, a kiedy składniki lekko zarumienią się, dodajemy owoce morza. Mieszając całość od czasu do czasu, doprowadzamy do odparowania wody z mrożonki i przyprawiamy danie odrobiną soli i pieprzu oraz poszatkowanymi liśćmi bazylii. Dolewamy wino i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Po tym czasie dolewamy śmietankę, rozprowadzamy ją równomiernie, zmniejszamy ogień i dusimy przez kolejne 5 minut. Gotowe! Teraz wystarczy polać sosem makaron i delektować się tym wyjątkowym smakiem.
Przepis pochodzi z naszego bloga.