Składniki:
- 1 opakowanie Panierowane krążki kałamarnicy 400g
- 4-5 średnich cykorii
- 30dkg pomidorków daktylowych
- 2 ząbki czosnku
- słodki sos chili
- oliwa z oliwek
- sok z połówki cytryny
- nieco soli
Cykorię myjemy, osuszamy, dzielimy na pojedyncze liście, solimy i skrapiamy oliwą. Wrzucamy na patelnię grillową lub do piekarnika pod rozgrzany grill. Pieczemy, obracając conajmniej raz, aż cykoria zrobi się delikatnie brązowa. Wyjmujemy zgrillowane liście i zostawiamy do całkowitego schłodzenia.
Następnie, korzystając z rozgrzanego piekarnika wrzucamy krążki i pieczemy wedle wskazówek na opakowaniu.
Myjemy pomidorki, przekrawamy na połówki. Czosnek siekamy drobno. Robimy dressing - sok z cytryny mieszamy z oliwą, czosnkiem i słodkim sosem chili.
Układamy na talerzu - ugrillowaną cykorię, pomidorki, kalmary w cieście. Polewamy dressingiem. Dekorujemy plasterkami cytryny na brzegu talerza z sałatką.
Przepis pochodzi z naszego bloga