cofnij do listy przepisów

Miruna z makaronem w sosie grzybowym

Składniki:

1 opak. - „Filety z miruny ze skórą 500g”, 400g makaronu kokardki, 25 g suszonych grzybów, 250 ml śmietany, szczypta gałki muszkatołowej, pęczek posiekanej pietruszki, tarty żółty ser, sól i pieprz do smaku, cytryna, 50 g masła

Sposób przygotowania:

Filety rozmrozić, doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowane pozostawić na ok. 40 min. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Na rozgrzanej patelni roztopić masło, dodać pokrojone grzyby oraz porcje, smażyć przez ok. 8-10 minut obracając, następnie dodać śmietanę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodać ugotowany wcześniej makaron wstążki i dusić na wolnym ogniu. Podawać posypane tartym serem oraz posiekaną natką pietruszki.