cofnij do listy przepisów

Capensis duszony cukinią i tymiankiem

Składniki:
- opakowanie Filetów z Canpensisa 400g
- mała cukinia
- młoda średnia cebula
- ząbek czosnku
- garść świeżego tymianku
- pół garści naci pietruszki 
- duży kubełek kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
- oliwa z oliwek
- świeżo zmielony czarny pieprz



Filety rozmrażamy, osuszamy a nastęnie możemy potraktować na kilka sposobów - owinąć folią i ugrillować, bądź upiec w piekarniku, można też usmażyć na oliwie na niewielkim ogniu, pod przykryciem. 
Jeśli chodzi o sos - zaczynamy od umycia warzyw. Następnie kroimy cebulę i cukinię w kostkę, można też zetrzeć cukinię na grubym oczku tarki. Siekamy drobno ząbek czosnku i zioła. Solimy i pieprzymy. Dusimy w śmietanie kilka minut. Cukinia nie musi rozpływać się w ustach, może wręcz delikatnie chrupać. Jeśli sos wydaje się zbyt rzadki można zagęścić go mielonym siemieniem lnianym. 
Usmażone filety Capensisa podajemy z sosem, kawałkiem limonki oraz młodymi ziemniakami z koperkiem.

(przepis pochodzi z naszego bloga)