cofnij do listy przepisów

Capensis duszony z jabłkami, cebulą i tymiankiem

Składniki: 
- opakowanie filetów z Capensisa 400g 
- 3 kwaśne jabłka
- sok z połowy cytryny
- duża cebula
- duży kubeczek kwaśnej gęstej śmietany 18%
- szczypta soli
- łyżeczka musztardy francuskiej
- łyżeczka suszonego tymianku
- łyżka masła





Jabłko kroimy w łódeczki uważając, by pozbyć się wszystkich gniazd nasiennych. Nie musimy obierać, może pozostać ze skórką. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. 
Do brytfanki lub wysokiej patelni wrzucamy łyżkę masła i topimy je. Rozmrożone, opłukane, osuszone i lekko osolon filety obsmażamy na maśle z obu stron. 
Po 4-5 minutach wrzucamy jabłko, cebulę oraz tymianek. Redukujemy ogień, przykrywamy i dusimy całość 10-15 minut. Następnie dodajemy śmietanę oraz musztardę i mieszamy delikatnie, by kawałki ryby nie rozpadły się. Dusimy kolejne 5 minut. 
Podajemy z ziemniakami z wody z odrobiną masła i surówką.

SMACZNEGO!

(przepis pochodzi z naszego bloga)