cofnij do listy przepisów

Filety z Capensisa zapiekane z krewetkami

Składniki:

1 opak. - Filety z Capensisa 400g,

1 opak. - Krewetki gotowane duże 360g,

2-3 ząbki czosnku,

dwie średniej wielkości marchewki,

50 ml białego, wytrawnego wina,

sok z jednej cytryny,

ok. 125 ml śmietanki 30%,

ok. 100g masła,

ok. 100g tartego żółtego sera,

natka pietruszki,

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Krewetki rozmrozić, opłukać pod zimną wodą. Filety rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w osolonej marynacie zrobionej z wina, soku z cytryny oraz rozdrobnionego czosnku na ok. 45 minut. Następnie przełożyć do dobrze natłuszczonego masłem naczynia żaroodpornego, popieprzyć i ułożyć po jednej krewetce na każdy kawałek fileta. Całość posypać tartym serem a następnie polać śmietanką.

Zapiekać przez ok. 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 200o C.

Podawać z gotowanymi warzywami.

Smacznego!